Autor del cartell LiberPress 2003

Homenatge a Chumy Chúmez

Aquest any no hi ha dibuixant. El cartell es va encarregar a en Chumy Chúmez.

 

José María González Castillo, més conegut com a Chumy Chúmez (Sant Sebastià, 8 de maig de 1927 – Madrid, 10 d’abril de 2003), va ser un humorista gràfic, escriptor i director de cinema basc.

Nascut a Sant Sebastià, es va formar com a professor mercantil i posteriorment va estudiar dibuix i pintura. A causa de la seva passió per la pintura, es va traslladar a Madrid, on es va dedicar a l’humor, al principi en diaris de forma esporàdica i més tard de forma fixa en els setmanaris La Codorniz i Triumfo i en el diari Madrid, del qual va ser habitual a la tercera pàgina, fins que va ser suspès per ordre governativa l’any 1971.

Durant la transició cap a la democràcia espanyola, va col·laborar amb el setmanari d’humor Hermano Lobo, del qual va ser fundador. En la dècada dels anys seixanta va rodar diversos documentals, en la seva majoria sobre localitats andaluses. També va col·laborar amb alguns guionistes en la redacció de guions cinematogràfics i va arribar a escriure’n alguns de propis. Així mateix, va dirigir diverses pel·lícules, entre altres Dios bendiga cada rincón de esta casa (1977) i ¿Pero no vas a cambiar nunca, Margarita? (1978), produïdes per Manuel Summers.

Va treballar com a tertulià a la ràdio (Protagonistas i Las mañanas de Radio 1) i televisió (Este país necesita un repaso). De la seva faceta d’escriptor, cal destacar Yo fui feliz en la guerra (1986), una autobiografia sobre els seus records de la Guerra Civil espanyola. Altres títols són: Por fin un hombre honrado (1994) i Pase usted sin llamar (1995). També va ser un reconegut conferenciant i articulista.

Al llarg de la seva vida va rebre un gran nombre de premis, com el Premi Taujana Agromán (1977), el Premi Mingote (1985), el Premi de Periodisme Francisco Cerecedo (1991) i el Premi Iberoamericà d’Humor Gràfic Quevedos (2002). Va morir el 10 d’abril de 2003. Part de les seves cendres es van quedar a Espanya, mentre que la resta van ser espargides a Cascais.

cartell-2003-homenatge-a-chumy-chumez