Caddy Adzuba (Bukavu, 5 d’abril de 1981) és advocada, periodista, locutora i activista pels drets de la dona, la infància i la llibertat de premsa al Congo. Va estudiar dret a la Universitat Oficial de Bukay. Està amenaçada de mort des que va denunciar la violència sexual que pateixen les dones del seu país, que està en guerra des de 1996. Ha estat a punt de morir assassinada en dues ocasions, i té protecció de l’ONU. Treballa a Ràdio Okapi, una emissora de l’ONU, a la República Democràtica del Congo. L’any 2014, va ser guardonada amb el Premi Príncep d’Astúries de la concòrdia. Ha denunciat les tortures i violacions de què són víctimes les dones i les nenes congoleses, i promou la seva reinserció a la societat. Quan arriba a casa, cada nit, després d’una jornada de treball a Ràdio Okapi, dona gràcies a Déu i pensa que ha sobreviscut un dia més, que no ha estat assassinada
ni violada, a diferència del que els passa a tantes dones del seu país. «En aquell moment em pregunto si l’endemà seguiré viva i podré tornar a l’emissora, perquè no sé si durant la nit entraran a casa meva per matar-me», diu. L’any 2009 li van lliurar el Premi Internacional de Periodisme Julio Anguita Parrado, a Còrdova, «com a símbol del coratge de les dones africanes i de les periodistes que arrisquen diàriament la seva vida a l’Àfrica». L’any 2009 també va rebre el Premi de l’Associació de Dones Periodistes El Club de les 25; el 2010, el Premi Internacional Llibertat de Premsa de la Càtedra UNESCO de Comunicació de la Universitat de Màlaga, i el 2012, el Premi La Dona de l’Any, del Consell Regional de la Vall d’Aosta (Itàlia). Pour quoi? (2012), una pel·lícula curta d’Ouka Leele, recull el testimoni d’Adzuba sobre les violacions a dones i nenes al seu país.
Caddy Adzuba rep el Premi LiberPress 2016 pel seu coratge i la seva determinació com a periodista que lluita contra la violència envers les dones i les nenes a l’Àfrica, i que denuncia l’explotació sexual i els excessos comesos pels militars, la qual cosa l’ha portat a mantenir-se valentament ferma, malgrat les amenaces de mort; perquè és un exemple de dona intrèpida i valerosa, i és la veu, principalment per mitjà de Ràdio Okapi, de les dones africanes que pateixen tot tipus de violència i discriminació, i perquè promou el respecte dels drets humans al Congo.