Tornar a l'inici

Premi LiberPress 2012

Sami Naïr

Sami Naïr va néixer a Tlemcen (Algèria) el 1946. És politicòleg, filòsof, sociòleg i catedràtic francès, especialista en moviments migratoris i creador del concepte de codesenvolupament.

Va ser assessor del govern de Lionel Jospin del 1997 al 1999 i europarlamentari fins al 2004. És catedràtic de ciències polítiques i director del Centre Mediterrani Andalusí (CMA) de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla. Professor catedràtic de ciències polítiques de la Universitat de París 8 des del 1970, es va doctorar a la Sorbona en filosofia política el 1973, i en lletres i ciències humanes el 1979. Va dirigir la revista Les Temps Modernes amb Simone de Beauvoir, i també L’Evenément Européen. Ha estat professor invitat en diverses universitats i conferenciant en diferents instituts, centres d’investigació i universitats d’Europa, el Magreb, Egipte, el Líban, l’Índia, Llatinoamèrica i els Estats Units.

Col∙labora en diaris com Le Monde, Libération o El Periódico de Catalunya. També és columnista del diari El País. És un ferm defensor dels drets dels immigrants. És un home intel∙ligent i sensible que uneix i connecta sàviament els països del nord i del sud.

 

La lluita de Sami Naïr pel reconeixement dels drets dels immigrants li ha procurat premis com el Premi a la Cooperació Internacional, el 2000, i el Premi Internacional Fundació Cristóbal Gabarrón a una trajectòria humana, el 2006. Darrerament ha estat guardonat amb el Premi Internacional Terenci Moix 2012 en la categoria d’assaig pel seu darrer llibre, La lección tunecina: cómo la revolución de la dignidad ha derrocado al poder mafioso (2011).

Ha publicat nombrosos llibres, entre els quals cal assenyalar Machiavel et Marx: du fétichisme du pouvoir à la passion du social (1984); Le Caire, la Victorieuse: journal d’un voyage égyptien (1986); Le Différent méditerranéen (1992); Mediterráneo hoy: entre el diálogo y el rechazo (1995); En el nombre de Dios (1995); Le déplacement du monde (1996), en col∙laboració amb Javier de Lucas; Una política de civilització (1998), en col∙laboració amb Edgar Morin; El desplazamiento en el mundo: inmigración y temáticas de identidad (1998), en col∙laboració amb Javier de Lucas; Las heridas abiertas (1998); La immigració explicada a la meva filla (2001); El peaje de la vida (2000), en col∙laboració amb Juan Goytisolo; El imperio frente a la diversidad del mundo (2003); Y vendrán… Las migraciones en tiempos hostiles (2006), i La Europa mestiza. Inmigración, ciudadanía, codesarrollo (2010).

Premi LiberPress 2012

Sami Naïr rep el Premi LiberPress 2012 per la seva ferma trajectòria política, literària i periodística en defensa dels drets humans, especialment dirigida als moviments migratoris, els exiliats, els refugiats i la necessitat de diàleg nord-sud, tasca que ha dut a terme amb una intel·ligència, erudició, passió i sensibilitat extremes, i també per la seva constant i tossuda rebel·lia per aconseguir la igualtat entre els éssers humans, i per assolir la pau i la comprensió entre tots els pobles i totes les cultures.