Premi LiberPress Literatura 2015

Petros Màrkaris

Petros Màrkaris va néixer a Istanbul. És un narrador, dramaturg, guionista i traductor grec, especialment conegut per les seves novel·les policíaques de gran contingut social, protagonitzades pel comissari Kostas Jaritos. Va estudiar a Istanbul i, després de cursar els estudis d’economia, es va especialitzar en cultura alemanya i es va dedicar a la traducció d’autors com Bertold Brecht, Thomas Bernhard i Goethe (del qual va traduir Faust). Com a membre de la minoria armènia, era un apàtrida, i va obtenir la ciutadania grega després de la caiguda de la Junta dels Coronels i el retorn de la democràcia, el 1974. Activista d’esquerres, resideix a Atenes. Va començar a escriure el 1965. Es va iniciar en el teatre i va seguir, després, amb guions de cinema i novel·la policíaca.

El seu heroi novel·lesc és l’inspector Jaritos, que li serveix per compondre una representació crítica de la societat actual. Ha col·laborat amb el director de cinema Theo Angelópulos, amb qui ha escrit els guions de cinc pel·lícules. Algunes obres seves són Noticias de la noche (2000); Defensa cerrada (2001); Suïcidi perfecte (2012); Un caso del comisario Jaritos y otros relatos clandestinos (2005); L’accionista principal (2007); Mort a Istanbul (2009); Amb l’aigua fins al coll (2011), i la trilogia de la crisi: Liquidació final (2012); Pa, educació, llibertat (2014), en la qual es reflecteix un cas en una Grècia que ha tornat al dracma i en una Espanya que ha recuperat la pesseta, i Fins aquí hem arribat (2015). Ha rebut el setè Premi Pepe Carvalho (2012) i la Medalla Goethe (2013).

Premi LiberPress Literatura 2015

Petros Màrkaris rep el Premi LiberPress Literatura 2015 per la seva obra literària, basada a denunciar, des d’un punt de vista progressista, valent, social i popular, les contradiccions econòmiques i culturals d’Europa i els problemes dels pobles sota el macroimperialisme econòmic i totalitari europeu, que juga cínicament amb la gent i els països menys afavorits.