LiberPress 2004

Els premis, organitzats per l’Associació LiberPress, tenen com a objectiu obrir un espai de debat sobre el paper dels mitjans de comunicació dins la societat, i premiar els personatges d’àmbit mundial, especialment periodistes, que hagin destacat per la seva tasca independent, democràtica i solidària.

A continuació es mostren els guanyadors de les categories LiberPress, Associació i Cinema de l’any 2004.

Guanyadors LiberPress 2004

Activitats paral·leles – Conferències realitzades

Els drets de l'infant

Júlia Tébar

Va néixer a Barcelona. Exerceix d’advocada des de 1992, especialitzada en dret civil i propietat intel·lectual. Ha intervingut en el Projecte d’Alfabetització per a Infants i Adults a Estelí (Nicaragua) i ha col·laborat amb l’Associació LiberPress.

 

Magda Bandera

Va néixer a Vilanova i la Geltrú, on viu. És llicenciada en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i periodista freelance. Ha treballat sobretot a La Vanguardia i a El Periódico de Catalunya. És autora dels llibres 39 veces la primera vez (1999), El síndrome de Estocolmo (1999), Haciendo aguas (2000), 33 tristes traumas (2001), Hijos de la guerra i Turbadísimos (2002). És coautora d’altres llibres, entre ells: No a la guerra, Que la vida iba en serio i Las manos muertas. Ha prologat el llibre Los diarios de Bagdad, de Nuria Al-Radi. Ha estat en camps de refugiats de l’Iraq.

 

Esperanza de Baldó

Voluntària i presidenta d’UNICEF a Girona, va estudiar dret a Barcelona. Ha col·laborat i viatjat amb UNICEF a diferents països (Bolívia, concretament a Cochabamba i Potosí, amb el Programa ProAndes, i Tunísia). Ha intervingut en diverses jornades per a UNICEF en universitats, simposis i congressos, i és formadora de voluntaris. Va ser responsable d’UNICEF al Fòrum de les Cultures de Barcelona.

Terrorisme i drets humans

Fernando Reinares

Assessor de política antiterrorista del gabinet del Ministeri de l’Interior i  catedràtic de ciència política en la Universitat Rey Juan Carlos, és director acadèmic de la Unitat de Documentació i Anàlisi sobre terrorisme.  És també membre de l’entitat Terrorism Prevention Branch, de Nacions Unides, i del consell editorial de Terrorism and Political Violence i Cultures et Conflicts. És membre del Consell Assessor del Centre Reina Sofía per a l’Estudi de la Violència i de l’Standing Committee of Social Sciencies, fundació europea de la ciència. És autor de diversos articles i llibres, entre ells: Terrorismo y antiterrorismo (1998), Patriotas de la muerte: quiénes han militado en ETA y por qué (2001) i Terrorismo global (2003).

 

José Maria Pérez Collados

És professor titular d’història del dret a la Universitat de Saragossa (1995-1999) i a la Universitat Autònoma de Barcelona (des de 1999). És catedràtic d’història del dret a la Facultat de Dret de Girona des de l’any 2003 i degà de la Facultat de Dret des de l’any 2004. Ha estat professor convidat i col·laborador de nombroses universitats d’arreu del món (Xile, Guatemala, Mèxic, Perú, Gran Bretanya), on ha impartit cursos de doctorat. És professor de l’Asociación Española de Americanistas i del Instituto Internacional de Historia del Derecho Indiano. Té publicats llibres sobre història del dret i nombrosos articles i conferències.

 

Josep María Prat i Sàbat

És llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona. Exerceix d’advocat a Girona des de 1973. És degà del Col·legi d’Advocats de Girona (ICAG) des de 1995 i membre del Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya. És vicepresident de la Comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia i com a responsable d’aquesta comissió ha viatjat a diversos països (Bolívia, Algèria…).

Dona, treball i drets humans

Maria Àngels Freixenet

És diplomada en ciències empresarials i llicenciada en ciències econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona. És professora d’ensenyament secundari, tinenta d’alcalde d’Hisenda i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona i membre del Col·lectiu per la Igualtat.

 

Glòria Poyatos

És advocada especialista en dret laboral i treballa des de 1992 a CCOO. És professora de dret laboral de l’Escola de Pràctica Jurídica de l’ICAG. Ha estat ponent en cursos de formació per a secretaris judicials i de diverses jornades sobre mobbing, discriminació laboral de la dona i assetjament sexual. És especialista en mobbing, ha publicat diversos llibres i articles sobre temes laborals i ha presentat nombroses comunicacions a jornades i congressos.

Llibertat religiosa: laïcitat i laïcisme

Maurice Halimi

És advocat i alcalde adjunt de Perpinyà.

 

Maria Jesús Gutiérrez del Moral

És catedràtica de dret eclesiàstic.

Nit de poesia

Recital de poesia a càrrec dels poetes Josep Palau Fabre, Ricard Creus i Joan Noves, amb la música del guitarrista Alejandro Pérez Gracia, als Banys Àrabs.