PREMI LIBERPRESS LITERATURA 2019

NUCCIO ORDINE

Nuccio Ordine va néixer a Diamante, a Calàbria, el 18 de juliol del 1958. És professor, filòsof i escriptor, i un dels més grans coneixedors del Renaixement i el pensament de Giordano Bruno. És doctor i catedràtic de literatura italiana a la Universitat de Calàbria, a Cosenza (Itàlia). És fellow (‘membre’) del Centre d’Estudis del Renaixement Italià de la Universitat de Harvard i de l’Alexander von Humboldt Stiftung, i ha estat convidat per diverses universitats americanes, (de Yale, Nova York…, i europees (París IV-Sorbona, París III-Sorbona Nouvelle, CESR de Tours, Institut Universitaire de France, París VIII, Warburg Institute…). Ha donat moltíssimes conferències i ha impartit classes a les millors universitats del món, ha escrit innumerables articles i ha rebut nombrosos premis i honors, entre ells, ser professor honoris causa de la Universitat Federal de Rio Grande do Sul, de la Universitat de Valparaíso (Xile), de la Universitat Federal de Ciències de la Salut de Porto Alegre i la Universitat de Caxias do Sul (2017), «per la seva inestimable contribució en el camp dels estudis humanístics». També és membre d’honor de l’Institut de Filosofia de l’Acadèmia Russa de Ciències.

És Commendatore e Grande Ufficiale dell’Ordine al Merito de la Repubblica Italiana, Chevalier dans l’Ordre de la Légion d’Honneur francesa, Commandeur de l’Ordre des Palmes Académiques, entre d’altres. Ha rebut més d’una vintena de premis: Cesare de Lollis, Siracusa Filosofia, Premis Internacionals Marco Alberto Ippolito, entre ells.

Els seus llibres han estat traduïts a molts idiomes. És el director d’una nova edició de les obres de Giordano Bruno a l’editorial parisenca Les Belles Lettres. A Itàlia és el director de les col·leccions «Sileni» (Liguori, Nàpols), «Classici del Pensiero Europeo» (Nino Aragno, Torí) i «Classici della Letteratura Europea» (Bompiani, Milà). Escriu per al Corriere della Sera. Entre les seves nombroses i brillants obres, cal mencionar El llindar de l’ombra (original: La soglia dell’ombra); La cabala dell’asino; Giordano Bruno, Ronsard y la religión; Tres coronas para un rey; Los retratos de García Márquez. La repetición y la diferencia; i l’esplèndida La utilidad de lo inútil.

PREMI LIBERPRESS LITERATURA 2019

NUCCIO ORDINE rep el Premi LiberPress de literatura RAMÓN CHAO 2019, per la seva gran obra i treball tant en el camp filosòfic, literari, històric com assagístic; per ser un escriptor ple d’erudició, intel·ligència, sensibilitat, solidaritat, humanitat, tolerància, humor i rigor: en definitiva, un gran mestre en tot.