Premi LiberPress 2018

Peter Kuper

Peter Kuper, dibuixant nord-americà (nascut a Nova Jersey, USA)

Les seves il·lustracions i còmics de contingut polític han aparegut en periòdics i revistes de tot el món, i ha guanyat el premi Reuben 2017 com a il·lustrador. És col·laborador habitual del The New Yorker, i també ha col·laborat amb The New York Times, Time, Newsweek, Internazionale, Le Monde, The Nation i la revista MAD, en la qual ha publicat, des del 1997, SPY vs. SPY [tira còmica titulada Espia contra espia].

És cofundador i editor de World War 3 Illustrated, un magazín gràfic de contingut polític que ha donat veu a artistes compromesos amb l’activisme polític durant gairebé 40 anys. També és codirector d’art d’Opp-Art, un lloc web patrocinat per The Nation Magazine que publica diàriament comentaris sobre esdeveniments d’actualitat relacionats amb artistes de tot el món. Kuper ha estat pioner pel que fa a còmics de política social i novel·les gràfiques, i ha produït més de dues dotzenes de llibres: Sticks and Stones (guanyador del The Society of Illustrators gold metall), The System, Diario de Oaxaca, Ruins (guanyador del Premi Eisner 2016) i adaptacions al còmic de moltes de les obres de Franz Kafka, com The Metamorphosis o la seva novel·la gràfica més recent, Kafkaesque. Actualment està treballant en una adaptació de la novel·la Heart of Darkness, de Joseph Conrad.

Ha pronunciat conferències a tot el món, ha impartit cursos de còmic en The School of Visual Arts des de 1987 i és professor visitant a la Universitat d’Harvard.

 

Premi LiberPress 2018

Peter Kuper rep el Premi LiberPress 2018 per la seva superba trajectòria artística i humana. Kuper, a través dels seus còmics i dibuixos aguts i valents, ha retratat i denunciat la insolidaritat, l’autoritarisme i molts aspectes de la deshumanització de la nostra societat. I ho ha fet des de plataformes que arriben i influeixen a tot el món. Un autor i caricaturista essencial, punyent i divertit alhora, a la recerca d’un món més digne i humà.