Premi LiberPress Camins 2018

Montserrat Fontané

Montserrat Fontané és mare, àvia i cuinera. Nascuda a Sant Martí de Llémena, en el si d’una família senzilla i treballadora, no va tenir una vida fàcil. Va començar a servir en restaurants de Girona des de jove, però de seguida, junt amb el seu marit, Josep Roca, es va espavilar i va crear un restaurant propi, ja fa més de cinquanta anys. És una dona matinera i laboriosa, i al seu voltant ha aconseguit que el nom de Can Roca s’hagi convertit en un símbol i l’origen no sols de la millor cuina catalana, sinó mundial, gràcies a ella i als seus tres fills.

Fa i prepara el menjar, dirigeix la cuina, confecciona els menús i cuida i mima els clients i els alumnes i treballadors del Celler. La fama del Celler i dels fills no ha aconseguit ni fer-li pujar els fums al cap (ella sap deixar-los a la cuina) ni retirar-la: continua dia a dia cuinant i servint el menjar a la gent senzilla de Taialà, de Girona o dels voltants que s’acosten a degustar el seu menú diari. La seva vocació, la cuina, l’ha traspassat als seus fills, que han aconseguit tornar-la excelsa i incomparable. Alguns dels plats més famosos del Celler, degudament transformats, tenen l’origen en el cap, les mans i el cor d’aquesta dona admirable, Montserrat Fontané.

Premi LiberPress Camins 2018

Montserrat Fontané rep el Premi LiberPress Camins 2018 per la seva digníssima trajectòria dedicada a la restauració i a la cuina casolana, des de la qual ha obert molts camins, camins per a la bona gastronomia mundial, amb els seus tres fills: Joan, Josep i Jordi, «els artistes i autors culinaris del Celler de Can Roca», als quals ha transmès la humilitat, l’esperit de sacrifici, la il·lusió de fer les coses bé (en aquest cas el menjar i el beure) i la passió per la cuina, fins a arribar a crear un restaurant que ha despertat l’admiració i el reconeixement arreu del món. Segurament és ella l’inici i el fonament de tot aquest camí popular, apassionant i plaent.