Premi LiVerdPress 2018

Carlos Magdalena

Carlos Magdalena va néixer a Gijón (1972), en una família de grangers, i ja de petit va ser un apassionat amant i defensor de les plantes i dels animals. Autodidacte, després de treballar durant uns anys en projectes de qualitat mediambiental a les ciutats, va marxar a Anglaterra, on fa una vintena d’anys que treballa al Kew Gardens, el jardí botànic de Londres, i ha aconseguit salvaguardar moltes espècies vegetals amenaçades d’extinció. Ha impartit classes arreu del món i ha intervingut en nombrosos documentals i reportatges sobre el seu treball. La seva dedicació infatigable i generosa ha fet que sigui denominat El Messies de les Plantes. Amb aquest mateix nom acaba de treure un llibre que ha estat traduït a diversos idiomes. Jane Goodall ha dit que Magdalena «és una inspiració per a ella».

Carlos viatja per tot el món a la recerca i recuperació de plantes en perill d’extinció. Algunes frases de Carlos Magdalena són: «Qualsevol organisme viu (i les plantes ho són) és el resultat de milions d’anys d’evolució. És com una obra d’art mestra de la genètica. Hem de salvaguardar aquestes obres d’art»; «Una de cada cinc plantes està en perill d’extinció. Sense les plantes no hi hauria vida, ja que uneixen tots els ecosistemes del planeta: sense elles no hi hauria oxigen, ni podríem menjar ni hi hauria medecines. Les fibres amb què ens vestim, els llençols amb què ens tapem, els papers amb els quals escrivim, el nostre cafè o te del matí venen de les plantes i són essencials per frenar l’escalfament global, però les ignorem i no ens n’adonem». «La sensibilitat de les plantes és una frontera a explorar. Es diu que no senten, però nosaltres tenim cinc sentits i elles en tenen catorze».

Premi LiVerdPress 2018

Carlos Magdalena rep el Premi LiVerdPress 2018 per la seva aferrissada dedicació a la salvaguarda del món vegetal que ens envolta i ens fa viure; per haver estudiat, protegit i evitat la desaparició de moltes espècies de plantes i contribuir amb això a fer-nos-les conèixer i a aconseguir que el nostre món sigui més habitable, en una paraula, un món més «verd».