Memorial LiberPress 2018

Carles Rahola i Llorens

Carles Rahola i Llorens va néixer a Cadaqués el 1881 i va morir assassinat pel règim franquista als 57 anys, afusellat a la tàpia del cementiri de Girona (5 de març de 1939), ja que, pel que havia escrit, el consideraven «Uno de los más desta-cados separatistas de Gerona». Va ser, doncs, l’únic escriptor català executat per la seva obra. Carles Rahola va treballar com a escrivent a la Diputació de Girona, publicava articles a El Autonomista (després L’Autonomista) i va ser delegat de la Generalitat a Girona. Un home intel·lectual, culte, tolerant i bo.

Entre la seva profusa obra històrica, assagística i literària, podem destacar: Pequeños ensayos; En Ramon Muntaner. L’home. La crònica; La dominació napoleònica a Girona; Girona en l’antiguitat; Proses històriques; L’amor al llibre i els grans amics del llibre; Els jueus a Catalunya; La ciutat de Girona (Premi d’Història Botet-Monsalvatge); Antologia de poetes i prosistes catalans; Breviari de ciutadania; La pena de mort a Girona, o la seva col·laboració a la redacció de l’Enciclopedia Universal Ilustrada Europeo-Americana.

Memorial LiberPress 2018

Hi ha instituts, carrers, estàtues i biblioteques que duen el seu nom, i la Diputació de Girona va instituir el Premi Carles Rahola de Comunicació Local, així que aquest Memorial només pot ser un petit i senzill homenatge més a aquest intel·lectual gironí exemplar.