Premi LiberPress Camins 2012

Pedro Miguel Etxenike

Pedro Miguel Etxenike Landiribar va néixer a Isaba (Navarra) el 1950. És llicenciat en ciències físiques per la Universitat de Navarra i doctor en física per la Universitat de Cambridge i la Universitat Autònoma de Barcelona. Va treballar com a consultor en el Laboratori Nacional d’Oak Ridge (Tennessee, EUA) i com a catedràtic de física de l’estat sòlid a la Universitat de Barcelona. Va ser el primer conseller del Departament d’Educació del Govern basc entre els anys 1980 i 1983, conseller del Departament d’Educació i Cultura, i portaveu del Govern basc entre 1983 i 1984. Va ser també impulsor i ponent de la Llei de normalització de l’ús del basc.

És catedràtic de física de la matèria condensada de la Universitat del País Basc, president del Donostia International Physics Center (DIPC) i president del centre d’investigació cooperativa en nanociència CIC Nanogune.

És membre d’honor de la Societat Americana de Física i de la Societat Americana per a l’Avenç de la Ciència, i primer president i president d’honor de Jakiunde, Acadèmia de les Ciències, de les Arts i de les Lletres del País Basc.

Ha rebut nombrosos guardons, com el Príncep d’Astúries d’investigació científica i tècnica (1998), el Premi Euskadi d’investigació (1996), el Premi DuPont de ciència (1996), el Premi Príncep de Viana de la Cultura (1997), el Premi Max Planck de física (1998), el Premi Nacional d’investigació Blas Cabrera (2005), el Premi Manel Xifra i Boada de comunicació cientificotècnica (2010) i el Premi Sabino Arana (2011). Ha rebut també la Gran Creu d’Alfons X el Savi (1998), la Medalla d’Or de la Universitat del País Basc (1998), la de la Ciutat de Sant Sebastià (2000), la de la Reial Societat Espanyola de Física (2003) i la de Guipúscoa (2006). Basc Universal el 1998, és, a més, doctor honoris causa per la Universitat de Valladolid (2000) i per la Universitat Pública de Navarra (2008), i doctor in science per la Universitat de Cambridge (1998). El 2009 va ser  nomenat membre de la Reial Acadèmia de Ciències, Lletres i Belles Arts de Bèlgica, i des de 2012 presideix el jurat dels premis Príncep d’Astúries d’investigació científica.

Premi LiberPress Camins 2012

Pedro Miguel Etxenike rep el Premi LiberPress Camins 2012 per la seva esplèndida projecció científica internacional i per la seva tasca modèlica, innovadora i plena de saviesa i talent, que ha obert camins tant humanitaris, lingüístics o solidaris com científics. És una gran persona, que ha treballat  en la gran via de la física, en els profunds senders del saber i en els corriols del coneixement científic i tecnològic (tan necessaris per al nostre desenvolupament humà, econòmic i social), i sempre els ha aplicat i posat al servei de la societat. És un personatge culte, que sap que no hi ha una divisió entre les ciències i les lletres, ja que ell té un únic nom per a ambdues: humanitat. És un home inquiet, intens, lluitador, dinàmic, que no sap parar mai. I sort en tenim.