Premi LiberPress Catalunya 2012

Museu Memorial de l’Exili (MUME)

«L’exili, el camí incert que s’obre davant dels que s’han d’allunyar per força del seu país, comporta un trencament traumàtic i dolorós. És per això que, desafiant el pas del temps, el passat es resisteix a passar i pot acabar essent un pes feixuc. Diu Imre Kertész que l’únic camí cap a l’alliberament d’aquest pes passa per la memòria. I és el camí de la memòria el que pretén recórrer aquest museu.»

Així comença l’explicació o presentació del Museu Memorial de l’Exili. I així continua des que es va inaugurar l’any 2007. El MUME és un projecte promogut per l’Ajuntament de la Jonquera amb el suport de la Unió Europea (programa FEDER-INTERREG III-A), de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Girona. L’empenta final del Museu, des del 2004, es deu al Memorial Democràtic. És un museu nou, però que conté la sàvia vellesa, la memòria i el sofriment de la humanitat en els seus desplaçaments forçats.

Tots els exilis, inclòs el republicà, esdevinguts al llarg del temps constitueixen un tema historiogràfic importantíssim. Milions i milions de persones s’han hagut d’exiliar, i n’hi ha que encara ara són exiliades o que encara avui pateixen les conseqüències d’un exili. Cenyint-nos a l’exili republicà, l’objectiu del Museu Memorial de l’Exili és dignificar les víctimes i explicar a les noves generacions el nostre passat i els costos històrics i humans que va tenir la lluita per la democràcia, per tal que els horrors del passat no es repeteixin.

El MUME, a més de l’exposició de caràcter permanent, organitza periòdicament mostres temporals. En una societat que ha patit un exili polític tan important com el desfermat pel resultat de la Guerra Civil espanyola, en què tan sovint al llarg de la seva història hi ha hagut persones que han hagut d’emigrar a altres indrets per raons de tipus econòmic i social, i que també ha hagut d’acollir en el seu territori gent de procedència molt diversa, es conserva una sensibilitat especial envers aquestes qüestions.

Premi LiberPress Catalunya 2012

El Museu Memorial de l’Exili rep el Premi LiberPress Catalunya 2012 perquè és una idea, una institució, un projecte gairebé perfecte que defensa els drets de la humanitat, i perquè investiga i denuncia un dels seus episodis més dolorosos: el camí de l’exili, els desplaçats, els camps de refugiats, el sofriment d’haver d’abandonar el país, especialment amb referència a la retirada i l’exili dels republicans espanyols a l’estranger. Aquest museu és un gran orgull per a Catalunya i per a la humanitat i hauria de ser més conegut i reconegut.