Premi LiberPress Associació 2012

Associació DAME

DAME és la sigla de l’associació Descendents i Amics de la Maternitat d’Elna (Descendants et Amis de la Maternité d’Elne), creada el 2006, i té entre els seus objectius reunir els infants de la Maternitat d’Elna, els seus descendents i els amics de la Maternitat, recollir els testimonis i retrobar la seva història personal, donar suport als infants desfavorits d’Elna i explicar al món l’exemplar història d’aquesta institució- La Maternitat d’Elna va ser fundada el 1939 la infermera i mestra suïssa Elisabeth Eidenbenz. Hi van néixer quatre-cents nens de mares republicanes refugiades de la Guerra Civil espanyola i internades als camps de concentració, i també dos-cents nens fills de dones jueves perseguides pel nazisme durant la Segona Guerra Mundial.

La Maternitat va ser tancada per la Gestapo el 1944, i fins llavors Elisabeth Eidenbenz havia ajudat a néixer un total de 597 nadons (amb una mitjana de vint parts mensuals), ja que les condicions dels camps feien que les possibilitats de supervivència d’un nadó fossin pràcticament nul∙les i que el part suposés un gran perill per a les mares.

Elizabeth Eidenbenz va ubicar la Maternitat en un palauet abandonat a Elna: el castell de Bardou. El primer nen hi va néixer el 7 de desembre de 1939. Després, el castell va ser abandonat, i va ser gràcies a François Charpentier, que va adquirir l’edifici i el va reconstruir, i a Nicolàs García, alcalde comunista d’Elna, i a molta altra gent solidària, que es va poder recuperar la Maternitat. Charpentier, el seu director, no ha acceptat mai el maltractament que van patir els refugiats de la retirada, que van ser tractats de bandits i de rojos.

Premi LiberPress Associació 2012

L’associació DAME rep el Premi LiberPress Associació 2012 per la recuperació d’una institució única, la Maternitat d’Elna, i pel seu compromís en la recerca i guarda de la memòria històrica d’una tasca humanitària i solidària excepcional duta a terme per una dona senzilla i genial, Elisabeth Eidenbenz. La gran feina i la dedicació desenvolupada pels seus dirigents han estat exemplarn i mereixerien premis i reconeixements molt més importants.