Premi LiberPress 2011

Steve McCurry

Steve McCurry (Filadèlfia, EUA) és fotoperiodista. Va començar estudiant història de la cinematografia a la Universitat de Pennsilvània i va aconseguir el diploma en arts escèniques, amb un graduat cum laude. Es va començar a interessar per la fotografia quan treballava per al diari The Daily Collegian, de Pennsilvània. La seva carrera de fotògraf es va iniciar pràcticament a l’Índia, i com a fotògraf de guerra, amb la invasió soviètica de l’Afganistan, on es va vestir com els afganesos i va treure els carrets del país cosint-los a la roba. Així va aconseguir les primeres imatges sobre el conflicte, treball amb el qual va guanyar el Robert Capa Gold Medal al millor reportatge fotogràfic a l’estranger.

Ha cobert molts conflictes internacionals, com ara la guerra entre l’Iraq i l’Iran (ha guanyat quatre World Press Photo), el Líban, Cambodja, les Filipines o la Guerra del Golf. El seus treballs s’han publicat a tot el món. És assidu del National Geographic i membre de l’agència Magnum des del 1986, i ha obtingut els millors premis mundials de fotografia. Una de les seves fotografies més famosa és «La nena afganesa» (Sharbat Gula), que ha esdevingut la imatge més reconeguda del National Geographic. L’any 2002, va aconseguir trobar-la i fotografiar-la de nou, ja feta una dona.

Actualment, Steve McCurry viu a Nova York.

Premi LiberPress 2011

Steve McCurry rep el Premi LiberPress 2011 per la seva brillant i humanitària carrera fotogràfica, en la qual ha plasmat tant les guerres més cruels com la fantàstica i gran batalla per la vida que es desenvolupa en el món. Poca gent sap reflectir com ell l’emoció, la bellesa, els colors, la llum entre les ombres i la humanitat. Les seves fotografies busquen commoure la gent, i sempre ho han aconseguit.