Premi LiberPress Camins 2011

Gilbert Shelton

Gilbert Shelton és un famós ninotaire nascut a Houston, Texas. Amb Robert Crumb (molt amic seu, amb qui viatja sovint), és un dels artistes més importants del còmic underground americà i mundial. És el creador de Los fabulosos Freak Brothers, El gato de Fat Freddy i Wonder Wart-Hog: el Superserdo. Va estudiar a la Universitat de Washington i a la Universitat de Texas, i es va llicenciar en ciències socials. L’any 1959 va publicar les seves primeres historietes a la revista The Texas Ranger. Es va traslladar a viure a Nova York. El 1961 va parodiar Superman amb el seu superporc. Amic de Janis Joplin, es va alliberar del servei militar al·legant drogoaddicció. A Austin va dirigir el disseny gràfic d’un local de rock, el Vulcan Gas Company, i va dissenyar nombrosos cartells d’estil psicodèlic.

El 1968, Shelton dibuixava els seus personatges més famosos, els Freak Brothers, i el 1969 va crear el gat de Fat Freddy. Va fundar l’editorial Rip Off Press, que estava destinada a historietes i cartells de promoció de grups de rock. Va fer la portada del disc de Grateful Dead Shakedown Street. Les sèries Freak Brothers i El gato de Fat Freddy es publiquen en nombrosos països, entre els quals hi ha el nostre, ja que a començaments dels vuitanta Shelton va viure un parell d’anys a Barcelona, on va publicar a El Víbora i, després, a Makoki, i a mitjan anys vuitanta va marxar a França.

En la dècada del 2000 es va preparar una pel·lícula dels Freak Brothers titulada Grass Roots, amb Shelton com a guionista principal.

Darrerament, ha treballat amb Denis Leliève, amb el qual ha creat la sèrie Not Quite Dead, i amb Gerhard Seyfried a Phineas’ Big Show, junt amb Paul Mavrides.

Des de l’any 2006 Gilbert Shelton canta i toca el piano amb l’escriptor i fotògraf Bruno Blum (guitarra), al grup Blum Brothers, amb el qual actuava al bar Jockomo, a París. En aquesta ciutat viu ara, amb la seva dona, Lora, i tres gats, les seves passions juntament amb els còmics, la música i els cotxes.

Premi LiberPress Camins 2011

Gilbert Shelton rep el Premi LiberPress Camins 2011 per la seva divertida i original manera de copsar i caricaturitzar la vida. Amb la seva genial capacitat d’inventar, dibuixar, narrar, cantar i existir, aquest home, ple de compromís i enginy crític, ens ha fet riure i pensar, ha creat uns personatges únics que ja formaran part per sempre més de la història del còmic; ridiculitza, parodia i qüestiona els poders i sistemes establerts, així com els seus símbols, i ens ensenya camins i maneres de viure plenes d’humor i de rebel·lia, que ens aniria molt bé imaginar i, tal vegada, seguir.