Autor del cartell LiberPress 2008

Joaquim Muntañola i Puig

Joaquim Muntañola i Puig (Barcelona, 1914) és dibuixant d’humor, comediògraf, publicista i escriptor. Va començar a dibuixar i a escriure a la revista En Patufet i a altres publicacions d’abans de la guerra com El Be Negre, TBO, Lecturas o Papitu, utilitzant el pseudònim Kim. Va ser un dels creadors més populars de la postguerra, dibuixant a La Vanguardia, El Correo Catalán, El Mundo Deportivo, Barcelona Deportiva, Vida Deportiva, Dicen, Don Balón i El Tío Vivo. A TBO, va crear, entre d’altres, el personatge Josechu el Vasco

.

Va dirigir la publicació infantil Atalaya i va dibuixar pel·lícules de dibuixos animats juntament amb Josep Escobar, protagonitzades pel Fakir González. Associat amb Francesc Rovira-Beleta, va produir també diversos curts d’animació publicitaris. Es va fer enormement popular dibuixant cada dia un acudit gegant en una tanca a la plaça de Catalunya de Barcelona, i per les seves conferències còmiques a la ràdio. Ha escrit novel·les, articles, contes i obres de teatre de gran èxit, com En Baldiri de la costa, Ronyons de recanvi o Ja tenim sis-cents. Ha realitzat grans campanyes de publicitat i ha fet guions (Charlestón) i títols de crèdit.

 

L’any 2000 va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi. El 2006 va inaugurar l’exposició retrospectiva «Muntañola, l’art de riure, l’art de viure», amb els comissaris Jaume Capdevila (Kap) i Néstor Macià, i el 2007 va ser guardonat amb el Premi d’Honor Gat Perich a la seva trajectòria com a humorista gràfic.

 

L’any 2008 va escriure un llibre d’anècdotes de la seva vida, il·lustrades amb dibuixos seus: La memòria fa pessigolles (2008).

cartell-2008-joaquim-muntañola-i-puig