Premi LiberPress Catalunya 2008

Haris Silajdžić

El Premi LiberPress Catalunya es lliura a polítics, institucions i associacions que hagin destacat per la seva aportació a la convivència dels pobles i per haver defensat i promogut la defensa dels drets humans, la justícia, la pau, l’harmonia, la cooperació i l’avinença internacional.

 

Aquest premi, a diferència dels altres, no té necessàriament un caràcter anual.

 

Haris Silajdžić, acadèmic i polític bosnià, va néixer l’1 d’octubre de 1945 a Sarajevo. És professor del Departament d’Història de la Facultat de Filosofia de Sarajevo. Va ser el cervell de la resistència bosniana com a ministre d’Exteriors, primer ministre de Bòsnia i negociador dels acords de Dayton. Després de la guerra, va trencar amb el partit nacionalista musulmà d’Izetbegovic i va acabar per abandonar la política durant uns anys. Ja se’l va considerar, aleshores, com el símbol de la Bòsnia laica, multiètnica i democràtica, però el 2006 va tornar i les eleccions el van situar a la presidència col·legiada de Bòsnia i Hercegovina.

Aquesta presidència és rotatòria i precisament el dia 6 de novembre, dia de lliurament dels Premis LiberPress, Haris Silajdžić deixarà el seu càrrec al representant serbi. Ha defensat la reunificació de Bòsnia i Hercegovina, que suposaria la fusió de les dues entitats en un estat únic. Ha lluitat per recuperar els cossos i la memòria dels morts i desapareguts del darrer genocidi; respectant els drets de les minories, ha procurat que la convivència entre les diferents comunitats sigui la millor possible, i ha exigit el lliurament sense condicions, per part de Belgrad, de tots els criminals de guerra al Tribunal Penal Internacional.

Premi LiberPress Catalunya 2008

Se li lliura el Premi LiberPress Catalunya per la seva vida dedicada a la defensa dels valors democràtics, la concòrdia i la pau entre els pobles i ètnies de Bòsnia i Hercegovina, i per promoure la unificació del país i la recuperació de la convivència i la memòria.