Autor del cartell LiberPress 2001

Cesc (Francesc Vila i Rufas)

Francesc Vila i Rufas (Barcelona, 22 d’octubre de 1927 – 22 de desembre de 2006) va ser dibuixant i pintor, més conegut com a Cesc, pseudònim amb el qual signava. Va ser un dels grans referents de l’humor gràfic català del segle xx.

Ninotaire i pintor, fill del també dibuixant, il·lustrador i bibliòfil Joan Vila, D’Ivori, pràcticament va dedicar tota la seva carrera a l’humor gràfic. Va començar fent una vinyeta diària al Diario de Barcelona i aviat va passar a ser un pou d’aigua fresca en el desert franquista. Les seves imatges iròniques i tendres retraten pràcticament la Catalunya des dels anys seixanta fins als noranta. Va dibuixar també a El Correo Catalán, Tele/eXpres i, quan ja havia abandonat la trinxera de l’humor gràfic a la premsa per intentar dedicar-se a la pintura, va retornar fent l’acudit en català al nou Diari de Barcelona i més endavant a l’Avui. En deixar l’acudit de l’Avui, el 1987, es va dedicar a la pintura i el gravat. Va realitzar diverses exposicions i va ser guardonat diverses vegades.

Va fundar i dirigir la revista d’humor Tururut!, a mitjan anys cinquanta, i va col·laborar en les millors revistes del país (Por Favor, Gaceta Ilustrada, Mundo, Serra d’Or, Tele/Estel, El Jueves…) i de l’estranger (Punch, Pardon, Paris Match…).

cartell-2001-cesc