Tornar a l'inici

Premi LiberPress Literatura 2016

Mathias Énard

Mathias Énard (1972, Niort) és un periodista, escriptor i traductor francès. Va rebre formació a l’Escola del Louvre i es va especialitzar en les cultures àrab i persa a l’Institut Nacional de les Llengües i Civilitzacions Orientals (INALCO). Va viure a l’Orient Mitjà, i l’any 2000 es va traslladar a viure a Barcelona. Participa en revistes (Inculte, de París, o Lateral, de Barcelona) i tradueix obres del persa i l’àrab. La seva primera novel·la és La perfection du tir (El tret perfecte, 2004), doblement premiada. El 2005 va publicar Remonter l’Orénoque (Remuntar l’Orinoco, 2006), de la qual s’ha fet una adaptació cinematogràfica: À coeur ouvert. La seva obra Zone, del 2008, ha estat molt premiada.

El 2010 va ensenyar àrab a la Universitat de Barcelona i va publicar Parle-leur de batailles, de rois et d’éléphants (Parla’ls de batalles, de reis i d’elefants, 2011), Premi Goncourt des Lycéens 2010. Entusiasta de l’art contemporani, va crear les edicions d’estampes Scrawitch i una galeria amb el mateix nom al districte 11 de París. El 2012 va publicar L’alcool et la nostalgie (L’alcohol i la nostàlgia) i Rue des voleurs (Carrer Robadors, 2013), una àmplia reflexió sobre el compromís i la revolta, que va rebre el Premi Choix Goncourt de l’Orient. El 2015 va rebre el Premi Goncourt per la novel·la Boussole (Brúixola, 2016), que conté referències a la Guerra de Síria, i que està dedicada a la població siriana. El 2016 ha rebut l’Orde de les Arts i les Lletres del Ministeri de Cultura francès per la seva creació literària.

Premi LiberPress Literatura 2016

Mathias Énard rep el Premi LiberPress Literatura 2016 pel seu compromís amb una escriptura rebel, profunda i solidària, que procura conciliar les idees, les civilitzacions i les cultures, que denuncia les guerres i la violència, i que burxa en l’ànima de les persones per trobar-hi tant les febleses com el pòsit tendre de la seva humanitat; també pel seu constant activisme cultural a favor de l’art per mitjà de l’escriptura, de les llengües i de la imatge, entre molts altres àmbits.