Javier de Lucas va néixer a Múrcia el 4 de desembre de 1952. Llicenciat en dret amb premi extraordinari, va ser promotor, primer director i catedràtic de filosofia del dret i de filosofia política a l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València, així com director del Col·legi d’Espanya de París.
Ha treballat en temes relacionats amb els drets humans, especialment amb les polítiques migratòries, les minories, la ciutadania, el racisme i la xenofòbia. Va ser designat expert per la Unió Europea en el China – European Union Human Rights Dialogue on Minorities Rights, Racism and Xenophoby (Diàleg sobre drets humans de la Xina – Unió Europea, sobre els drets de les minories, el racisme i la xenofòbia). Ha participat en el programa Daphne de la Unió Europea sobre respostes jurídiques a les pràctiques de mutilacions genitals femenines. Ha format advocats i altres operadors jurídics.
Ha estat conferenciant i professor convidat a nombroses universitats i centres d’investigació d’Europa i d’Amèrica, i és membre de diversos consells científics i instituts de drets humans. Va ser magistrat del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, president de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat, vocal de la Comissió de Seguiment del Pla Nacional de Drets Humans, membre del Consell Científic d’ATTAC (Associació per a la Taxació de les Transaccions i per a l’Ajuda als Ciutadans), membre de la UNESCO HPSD (High Panel on Science, Technology and Innovation for Development), i membre de la redacció de l’edició espanyola de Le Monde Diplomatique. Ha escrit més d’una trentena d’obres, la majoria sobre els drets humans, la igualtat i els immigrants. El darrer ha estat Mediterráneo: el naufragio de Europa (2015).
Quant al cinema, ha estat pioner en estudis sobre dret i cinema, creador i director de la col·lecció «Cine y Derecho», fundador de la xarxa universitària homònima i del grup d’investigació Cine y Migraciones. Dirigeix les col·leccions «Cine y Derecho» i «Derechos Humanos», de l’editorial Tirant Lo Blanch. Ha escrit assaigs com ara Blade Runner: el derecho, guardián de la diferencia (2002) o Cine: lecciones de libertad (2013). Ha participat en nombroses conferències, debats i taules rodones sobre el cinema.
Javier de Lucas rep el Premi LiberPress Cinema 2015 per l’excepcional contribució filosòfica, sociològica i ideològica que ha fet en l’estudi del cinema, analitzant aquest art i mitjà de comunicació amb intel·ligència i enginy, des de vessants multidisciplinàries, erudites, humanístiques i solidàries. Ens ha mostrat els missatges de les pel·lícules i la seva importància en l’àmbit dels drets humans, especialment en el de les migracions i les desigualtats, però també en la relació poder-poble. Ha contribuït a profunditzar, desvetllar i humanitzar les claus ideològiques i estètiques dels directors i de les seves obres, i a relacionar-les, molt especialment, amb la justícia i la injustícia. I tot això ho ha fet de manera meticulosa, amb un pensament obert, una mirada aguda i brillant, i una sensibilitat altíssima, comparables a una incessant «nouvelle, mais aussi perdurable, vague».