La XXII edició dels premis LiberPress, que organitza anualment la Diputació de Girona conjuntament amb l’Associació LiberPress, finalment tindrà lloc dimarts 23 de març a les 19.30 hores, en una gala que serà retransmesa en directe per TV Girona i en streaming al portal web de la Diputació.
Aquesta serà una edició molt especial, que englobarà tant l’any 2020 com el 2021. Enguany els premis, més vinculats a la solidaritat, s’han reorientat i, en la seva vessant més social, homenatgen els diferents col·lectius i els diversos professionals implicats en la lluita contra la COVID-19, així com totes les víctimes que l’han patit en primera persona al llarg dels darrers mesos i les seves famílies.
Des de l’any 2020 la societat viu immersa en una crisi sanitària que progressivament va afectant altres àmbits, entre els quals es troben l’econòmic, el social i el cultural. Per aquest motiu, els premis LiberPress volen donar un enfocament positiu a aquesta situació i premiar totes les persones que han donat el millor d’elles mateixes per afrontar la situació des dels seus respectius àmbits professionals.
Per fer-ho possible, representants dels diversos col·lectius que han tingut un paper clau en la gestió de la pandèmia participaran en un acte de reconeixement en el qual conjuntament acabaran de construir una escultura que l’artista Mercè Riba ha creat especialment per a l’ocasió. De manera simbòlica, l’escultura serà completada per persones que han patit la malaltia, en representació del col·lectiu de víctimes.
Entre aquests col·lectius professionals, s’homenatjarà: fabricants de mascaretes solidàries, personal dels serveis de neteja i d’escombraries, el cos d’advocats, personal de geriàtrics, sanitaris, docents, forces de seguretat i bombers, entitats socials i altres serveis essencials.
El cartell d’aquesta edició ha estat creat per l’il·lustrador Marc Vicens. La imatge representa les dues vessants d’aquesta pandèmia i de totes les situacions d’emergència: les persones que ajuden i les que són ajudades.
A tantes persones generoses que han fet mascaretes solidàries per oferir-les de franc als ciutadans quan eren tan necessàries
A la Creu Roja, Càritas i el Banc dels Aliments, entre tantes altres associacions solidàries, perquè representen l’abnegació i s’aboquen humanitàriament a les persones més desfavorides en aquest temps de crisi extrema.
A tot el cos d’advocats, però especialment al del torn d’ofici, pel seu compromís a seguir exercint el dret de defensa de la ciutadania en condicions adverses i molt complicades.
A tot el cos d’advocats, però especialment al del torn d’ofici, pel seu compromís a seguir exercint el dret de defensa de la ciutadania en condicions adverses i molt complicades.
A aquells valents que, encara que potser ens semblés que no hi eren o que potser oblidàvem immerescudament, han estat essencials perquè la vida continuï de la millor manera possible: pagesos, transportistes, persones vinculades al comerç de proximitat i tanta altra gent. Oferien i ofereixen serveis essencials.
Al personal que té cura de la gent gran, el qual, tant des de les residències i els geriàtrics com també anant als domicilis, ha demostrat el seu valor, abnegació i humanitat.
Al personal sanitari, els veritables herois i heroïnes d’aquesta situació extrema, per la seva valentia i entrega, per la seva lluita a primera línia i des del primer moment, per tantes vides salvades i tantes víctimes patides.
Al personal docent, els i les mestres, per la seva vocació i professionalitat, perquè durant el confinament varen seguir treballant, des de casa, per l’educació i la cultura dels nostres infants i joves.
Al personal de neteja, pel gran esforç per mantenir nets i acollidors, amb la seva feina, valerosa i exemplar, els pobles i les ciutats.
Als Mossos d’Esquadra, la resta de cossos policials i els Bombers, pel seu coratge, la seva humanitat i el seu treball arriscat i incansable.
A les víctimes, pel que han patit, sense haver pogut tenir els seus familiars a prop, i perquè volem que aquelles que se n’han anat i que tant trobem a faltar i enyorem estiguin en la nostra memòria i en els nostres cors.
LiberPress és un espai d’humanisme i d’humanitat, de tolerància i de pau, que fa vint-i-un anys que defensa una cultura de la solidaritat i premia aquests valors en diferents àmbits socials i culturals.
L’any 2020 i, malauradament, també el 2021 seran recordats com a anys de tenebres, desastrosos per a la humanitat; els anys de la crisi sanitària i de grans desastres personals, socials i econòmics.
És per això que entenem que ara s’han de premiar els valors que la societat i els seus professionals, totes les dones i homes de bé, valents i generosos, han mostrat amb la seva tasca incondicional envers els seus semblants.
Són milers i milers, centenars de milers, les persones que han ofert des dels seus àmbits el millor d’elles mateixes.
Els ho volem reconèixer a través dels seus representants, ja que no els podem donar un premi a cada una, i també simbòlicament i de manera col·lectiva mitjançant l’acte d’enguany, que engloba dos anys.
El cartell d’aquest 2021, fet benèvolament per Marc Vicens, representa molt bé els dos costats on, segurament, tots hem estat: el de qui ajuda i el de qui és ajudat.
Volem reconèixer la tasca d’entitats com Càritas, la Creu Roja i el Banc dels Aliments, en representació d’altres entitats tan generoses com elles; dels cuidadors i cuidadores de la gent gran, pels sacrificis, la feina i la por que han hagut de suportar; del col·lectiu de mestres (a qui tant escau aquest nom), que ha seguit treballant abnegadament, des de casa, per l’educació i el desenvolupament dels nostres joves i infants; del cos d’advocats, que ha continuat lluitant per la defensa dels altres i per la justícia en greus situacions de risc; dels coratjosos, exemplars i incansables Mossos d’Esquadra, la resta de cossos policials i els Bombers, per la feina incommensurable; dels col·lectius de l’àmbit de la recerca, la informació i els mitjans de comunicació, pels seus consells; de les persones, sobretot dones, que generosament han confeccionat mascaretes sanitàries per a la gent i les farmàcies; del personal farmacèutic i auxiliar; del personal científic i investigador, que ha abocat tot el seu coneixement i enginy a la recerca de solucions; del personal dels serveis de neteja, que ha fet una feina dura i valuosíssima; del personal sanitari: personal mèdic i d’infermeria, zeladors i zeladores, personal de neteja i cuina, professionals de suport a la salut mental, auxiliars, personal de l’àmbit del transport sanitari… I de totes les persones anònimes i els col·lectius que tant s’hi han implicat.
I també, és clar, a les víctimes: les persones que tant van patir, sense tenir la gent que estimaven al seu costat; les que van morir lluny dels seus familiars; els malalts; aquelles persones que pateixen seqüeles; les que no es varen poder acomiadar dels seus familiars, i els avis i àvies que ens falten i que no oblidarem.
Des d’aquest balcó de paper, des d’aquesta finestra de cartó, la Diputació de Girona i l’Associació LiberPress els volem retre un gran homenatge, fer-los un gran aplaudiment i expressar-los la gratitud més sincera. Per a tots ells; sens dubte, els millors!
Moltíssimes gràcies.