El yazidisme és una religió preislàmica de l’Orient Mitjà d’origen remot (uns 2.000 anys aC), provinent de les antigues religions perses, pacífica i tolerant. La seva ciutat santa és Lalish, a la província de Nínive, abans Mossul (Iraq), i va ser la principal religió dels kurds fins al segle vii dC, quan van patir una islamització obligatòria que els va deixar en una petita minoria que sempre ha estat molt perseguida. La major part viu a prop de Mossul, i també hi ha petites comunitats a Armènia, Geòrgia, Iran, Rússia, Síria i Turquia. En total serien unes 800.000 persones abans del genocidi al qual han estat sotmesos, primer per Al-Qaida i després per l’ISIS, acusats d’adorar el dimoni. Hi ha refugiats yazidites a Alemanya i Amèrica del Nord. Dues de les persones que representen la seva lluita contra l’extermini i els patiments soferts
són Nadia Murad i Farida Abbas. Nadia Murad, als dinou anys, va ser segrestada per l’ISIS, torturada i utilitzada com a botí de guerra i esclava sexual, després de veure com exterminaven tota la seva família (mare, germans…). Un jorn va poder fugir i demanar asil a Alemanya, on se l’ha ajudat econòmicament i ha rebut assistència mèdica i psicològica. Amb el suport de l’organització yazidita Yazda, va decidir explicar la seva història, demanar justícia davant el Tribunal Penal Internacional i reunir-se amb la majoria de líders polítics mundials. Líder del moviment, va rebre el Premi Sàkharov i el de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE), a Barcelona, entre d’altres, per la seva lluita pels drets humans i pel seu poble. Farida Abbas és una dels 6.500 yazidites supervivents del genocidi perpetrat per l’ISIS. Nascuda a Kojo (al nord de l’Iraq), era estudiant quan l’ISIS va atacar el seu poble, va matar tots els homes i va agafar les dones i els infants com a ostatges. Durant quatre mesos va patir tot tipus de tortures mentals i físiques, i va ser utilitzada com a esclava sexual, fins que es va poder escapar dels segrestadors. Com Nadia, ha publicat un llibre i ha fet nombroses conferències i entrevistes en què ha explicat el patiment del poble yazidita.
El poble yazidita rep el Premi LiberPress Catalunya 2017 per la persecució i els patiments soferts durant tot el seu esdevenir com a minoria religiosa, especialment en els darrers anys, en els quals s’ha produït un veritable extermini (que hem de qualificar de genocidi), i en homenatge a tots els seus homes, dones i infants torturats, esclavitzats i morts, i als que s’han convertit en nous refugiats després de la terrible diàspora d’aquesta comunitat, que tan bé representen Nadia Murad i Farida Abbas, valentes lluitadores pel seu poble, per la seva memòria, per la pau i perquè la justícia universal caigui sobre els seus assassins.