Mark Abley va néixer a Anglaterra el 13 de maig de 1955. És poeta, periodista, editor i autor d’assaigs i estudis. El 1978 es va traslladar a Toronto, on va començar la seva carrera d’escriptor independent. Ha col·laborat amb els diaris Maclean’s, Saturday Night, Canada Forum i Montreal Gazzette. Des de 1983, Abley viu a la zona de Mont-real. Ha preparat diversos documentals per al programa Idees, de la CBC Radio. El 1986 va escriure el llibre de viatges Beyond Forget: Rediscovering the Prairies, després d’haver viatjat durant tres mesos a la regió de la seva infància.
Ha escrit tres llibres de poesia, un llibre per a nens i alguns assaigs i estudis. Les seves col·leccions de poesia han estat seleccionades pel Premi de la Federació d’Escriptors del Quebec. Però el més famós dels seus llibres és, probablement, Spoken Here: Travels Among Threatened Languages, publicat el 2003 (Aquí se habla, 2006). Quan una llengua mor, Abley creu que moren al mateix temps els poemes i les històries que s’hi han explicat durant milers d’anys i que reflecteixen una manera única i diferent d’entendre el món.
Per tant, hem d’aprendre a veure en les llengües els tresors del coneixement pràctic i de la imaginació. Aquest és el tema principal del llibre de què parlem. El 2005 Abley va rebre un premi Guggenheim. El seu nou llibre, The Prodigal Tongue: Dispatches From the Future of English, es va publicar el maig de 2008. En la seva recerca va visitar Los Angeles, Singapur, Tòquio i altres ciutats on les llengües estan patint una gran mutació. En aquest llibre Abley explica fenòmens nous, com ara l’spanglish als Estats Units, el japlish al Japó, la influència del hip-hop i l’extraordinari poder del ciberespai. Abley ha escrit en molts llibres i revistes. Ha impartit cursos per a escriptors a la Federació de Quebec (Québec Writers Federation) i al Centre Banff per a les Arts, i ha fet conferències i tallers en diferents escoles i universitats del Canadà, com també en diversos festivals literaris.
Abley és el marmessor literari de la poetessa canadenca Anne Szumigalski.
Mark Abley rep el Premi LiberPress 2009 pel conjunt del seu treball periodístic i molt especialment per la seva tasca d’estudi i de recerca de les llengües amenaçades o gairebé extingides arreu del món, pel seu coratge en la denúncia i per la seva lluita per a la conservació i la memòria d’aquestes.