Tornar a l'inici

Premi LiberPress 2008

Georges Corm

Georges Corm va néixer a Alexandria. És economista de professió, periodista i escriptor.

 

Especialista en l’Orient Mitjà i en la Mediterrània, és graduat a l’Institut d’Estudis Polítics de París i llicenciat en dret privat. Té el títol d’estudis superiors en dret públic i un doctorat d’estat en dret constitucional de la Facultat de Dret i de les Ciències Econòmiques de París.

 

La seva tesi, Contribució a l’estudi de les societats multiconfessionals, va ser publicada i després traduïda a l’àrab i al serbocroat pel Centre de la Recerca Científica de Sarajevo.

 

Dona classes a les tres universitats més importants del Líban ─-Universitat de Sant Josep (USJ), Universitat Americana (AUB) i Universitat Libanesa─ i conferències i seminaris a diverses universitats americanes i europees. Ha participat en nombrosos col·loquis a Europa, als Estats Units i al món àrab.

 

Instal·lat a Beirut, però amb residència a París, també ha estat consultor de diversos organismes internacionals com el Banc Mundial, la Unió Europea, el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), la Comissió Econòmica de les Nacions Unides per a l’Àsia de l’Oest (ESCWA) o la FAO, la qual cosa l’ha dut a desenvolupar els seus coneixements sobre nombrosos països (Algèria, Jordània, Turquia, el Marroc, Tunísia, Tanzània, l’Iran, el Iemen, Bahrain, Oman i Jordània). Va ser ministre de Finances i d’Hisenda de la República Libanesa des de desembre de 1998 fins a l’octubre de 2000, i també ha estat consultor en el sector privat.

És membre de nombrosos consells científics i associacions: secretari general i membre del comitè de direcció de l’organització àrab de lluita contra la corrupció Major Research Fellow, membre del comitè consultiu de l’Economic Research Forum for the Arab World, Turkey and Aniran (el Caire), membre de l’Arab Economic Research Society (Caire), membre de l’Arab Tought Forum (Amman), membre del Consell Científic del Centre de Recerques de l’Est Contemporani, CERMOC (Beirut, Amman), membre de l’Estudi el Magrib Machrek (fins al 1996) i membre del comitè consultiu de l’Institut Universitari d’Estudis del Desenvolupament, a Ginebra (1995-2000). Escriu articles d’opinió a nombrosos diaris i ha publicat molts llibres, entre els quals destaquen els títols següents: Le Proche-Orient éclaté (1956–2005) , Orient-Occident: la fracture imaginaire, L’Europe et l’Orient: de la balkanisation à la libanisation. Histoire d’une modernité inaccomplie, Le Liban contemporain. Histoire et société, Histoire du pluralisme religieux dans le bassin méditerranéen, Le Nouveau désordre économique mondial, Le Moyen-Orient, La question religieuse au XXIe siècle. Géopolitique et crise de la post-modenité i Histoire du Moyen-Orient. També ha escrit una novel·la: La mue.

Premi LiberPress 2008

Se li atorga el premi per la seva dedicació a l’estudi i el treball per la democratització i per les llibertats de la zona de l’Orient Mitjà; pel seu afany d’aconseguir la convivència entre les religions, i per lluitar contra els fanatismes i promoure el desenvolupament en la pau i la tolerància de les regions i els països.