Aquesta associació i ONG gironina es va fundar el 1993. Un dels cofundadors i principal impulsor, Miquel Ruiz Avilés, n’és el president.
Els anys 1993-1995 va realitzar diversos reportatges fotogràfics de la Sarajevo en guerra.
Els anys 1995-2007 va realitzar reportatges fotogràfics a la Bòsnia de la postguerra com a forma de conscienciació i educació a favor de la pau.
Els anys 2005-2006 va realitzar reportatges després del tsunami al sud-est asiàtic, per conscienciar i rehabilitar escoles a Kinnya i Trincomalee, a l’estat de Sri Lanka.
Els anys 1993-2006 va realitzar més d’un centenar de conferències i xerrades sobre temes de solidaritat i conscienciació a través de la fotografia.
Els anys 2006-2007 va dur a terme el projecte Krava, destinat al suport i la millora de la ramaderia i l’economia a la zona de Srebrenica (Bòsnia i Hercegovina). La primera fase la va entregar el 22.9.2007.
Així mateix, Miquel Ruiz, amb Fotògrafs per la Pau, ha fet les exposicions i col·laboracions següents:
2002-2006. «Fragments de Sarajevo», a diversos indrets de les comarques gironines i obra permanent al Museu d’Història de Bòsnia, a Sarajevo.
2005-2007. Exposició «Srebrenica. El silenci de la memòria», obra realitzada conjuntament amb el seu fill, Isaac Ruiz, membre també de Fotògrafs per la Pau, i patrocinada per la Diputació de Girona. S’ha presentat al festival Visa pour l’Image, de Perpinyà, a diverses sales d’exposicions i al Cercle Català de Madrid.
Es lliura el Premi LiberPress Associació a Fotògrafs per la Pau per la seva gran tasca de denúncia, mitjançant reportatges i exposicions fotogràfiques, per conscienciar i educar a favor de la pau i la solidaritat i per la seva eficaç tasca humanitària a Sri Lanka i Bòsnia, especialment pel projecte Krava, destinat a donar suport a la millora de la ramaderia i l’economia de la zona de Srebrenica (Bòsnia i Hercegovina).